nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Синдром полицистичних јајника

Абнормални образац репродуктивних хормона код жена доводи до неправилног менструалног циклуса и појаве вишеструких циста у јајницима. Ово се обично дијагностикује код младих жена које имају нередовне менструације, вишак длачица и које су гојазне.

Тачан узрок синдрома полицистичних јајника је непознат. Свака циста у јајницима се појављује јер се јајна ћелија не ослобађа лако из јајника. Неке жене са полицистичним јајницима су неплодне (третмани су доступни).

Хормонски образац овог стања је тесно повезан са инсулинском резистенцијом, која је узрок дијабетеса типа 2. (Уобичајено је да су оба јајника полицистична и да пацијенткиње притом имају дијабетес.)

Симптоми

Неправилни менструални циклуси, одсуство менструације, акне, смањен обим груди, повећана телесна маљавост и маљавост по лицу, продубљивање гласа, мушка ћелавост, тешкоће да се затрудни, дијабетес, гојазност, добијање на тежини.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови за утврђивање дијагнозе обухватају: абдоминални ултразвук, проверу нивоа естрогена и тестостерона и нивоа глукозе.


Тестови

Тест за утврђивање трудноће и ултразвук.


Додатне анализе

Биопсија јајника, ниво естрогена, ниво глукозе, ниво инсулина, ЛХ ниво (лутеинизирајући хормон), лапароскопија, ФСХ ниво, ниво тестостерона, 17-кетостероиди у урину, ниво пролактина, тестови за тироидну жлезду.


Терапија

Циљеви терапије су да се контролишу симптоми и стимулише овулација. Лекови који се користе за смањивање симптома укључују:контрацептивне пилуле, метформин , кломифен цитрат и спиронолактон. Метформин доводи тело у стање да буде осетљивије на инсулин и код жена са инсулинском резистенцијом овај третман је успешан у побољшању овулације.

Губитак тежине може помоћи овулацији, повећава шансе за трудноћу и може смањити резистенцију на инсулин.

Коме се јавити