nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Синдром горњег грудног отвора

Горњи грудни (торакални) отвор је простор где неуроваскуларне структуре излазе из грудног коша. Састоји се од првог ребра, субклавијалне артерије и вене, брахијалног плексуса и горњег дела плућа.

Свако увећање или промена места у тим структурама може да изазове компресију нерва или крвног суда. Неки пут пацијент има ребро вишка које изазива овај синдром. Компресија изазива симптоме који се осећају у врату и руци.

Чешће се јавља код жена старости између 35 и 55 година.

Симптоми

Бол, утрнулост и жмарци у последња три прста и у унутрашњости подлактице. Бол и жмарци у врату и раменима. Плавичаста пребојеност шаке, слабост мишића у шаци. Симптоми могу да се погоршају са подизањем руке изнад главе.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Дијагностички тестови могу да обухватају: рендген (за откривање сувишног ребра), МР- магнетна резонанца, тест брзине нервне проводљивости и електромиографију (ЕМГ).


Тестови

Магнетна резонанца (МР) и рендген


Додатне анализе

Тест брзине нервне проводљивости, електромиографија (ЕМГ)


Терапија

Терапија зависи од тежине обољења и специфичног узрока поремећаја. Терапија може да обухвата: физикалну терапију, терапију промене понашања, губитак телесне масе, нестероидне анти-инфламаторне лекове (бруфен/ ибупрофен, напроксен), и/или лекове против болова као што је парацетамол.

Упорни или тешки симптоми могу да захтевају хируршку интервенцију.

Коме се јавити