nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Сарком - рак ткива мезанхималног порекла

Злоћудни тумор ткива који је мезанхималног порекла, укључује и мишиће, нерве, масно ткиво,тететиве, крвне судове, хрскавицу и ткиво које окружује зглоб (синовијум). Овај тумор се јавља ретко, али су веома опасан и може имати смртни исход ако се не открије и не лече на време.

Капоши сарком је посебна врста која се јавља код особа са ослабљеним имуним системом као што је АИДС. оОво обољење се може јавити у било ком добу, али је чешће код старијих пацијената. Изложеност хемикалијама винил хрорида и диоксина повећава ризик од обољења.

Изложеност радијацији због лечења другог тумора повећава ризик од обољевања. Ови тумори се могу јавити у било којем делу тела, али су најчешћи у абдомену, на рукама и ногама.

Симптоми

Отицање и бол оболелог дела. У зависности од локације саркома и да ли ширење штети другим органима, многи други се јавити и дуги симптоми.

Прегледи

Узима се анамнеза уз вршење физичког прегледа. Обољење се мозе дијагностиковати помоћу анализе крви и снимања. Обично се узима и биопсија оболелог дела.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС),ЦТ- скенер, биохемијска анализе крви, магнетна резонанца, позитронска емисиона томографија (ПЕТ скен) и рендгенско снимање.

Терапија

Терапија зависи од степена захваћености и локације канцера и укључује операцију, терапију радијацијом и хемотерапију.

Коме се јавити