nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Саркоидоза

Карактеристично за ову запаљенску болест јесте да се јављају мале групације упаљених ћелија (гранулома) по разним деловима тела. Могу се јавити у било ком деу тела, али су то најчешће плућа, лимфни чворови, кожа и очи.

Узрок овог поремећаја је идаље непознат. Чешће се јавља код жена, припаднка црне расе и особе са породичном историјом ове болести.

Многи пацијенти немају никаквих симптома па се болест открива случано после рендгенског снимања плућа обављеног из разлога невезаних за ову болест.

Симптоми

Симптоми зависе од обима болести и од тога који је део тела захваћен. Многи пацијенти немају никаквих симптома, а ако их имају, онда су то: упоран кашаљ, отежано дисање, неодређен осећај неугодности и умора, повишена температура, губитак на тежини, мале црвене избочине на кожи, црвене водњикаве очи, отечени зглобови.

Прегледи

Узима се анамнеза уз обављање физичкг прегледа. Често се мозе урадити и рендген или ЦТ скенер.биопсија захваћеног подручја се користи за потврђивање болести.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер и рендген.


Додатне анализе

Биопсија ткива


Терапија

Већини пацијената третман није потребан.

Уколико дође до напредовања болести, препоручују се следећи лекови: имуносупресанте,стероиде, антималаријске лекове и/или антитумор некрозис фактор. За тешке облике болести може бити неопходна трансплантација плућа или јетре.

Коме се јавити