nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Самоубиство

Самоубиство је чин који представља одузимања сопственог живота. Самоубиство и самоубилачке мисли су продукт психијатријских болести попут депресије, биполарног поремећаја и шизофреније, али се могу јавити и после веома стресне ситуације (губитак вољене особе или запослења).

Често је импулсиван чин који се интервенцијом може спречити. Стопа самоубистава расте са годинама старости и највиша је код пацијената старијих од 75 година.

Жене чешће покушавају да изврше самоубиство, али га мушкарци чешће заиста изврше.

Симптоми

Депресија, осећање кривице, осећање беспомоћности, импулсивно реаговање, повлачење од пријатеља и породице, изненадна промена у понашању.

Знаци упозорења обухватају: раздељивање имовине, покушавање да “ствари доведу у ред”, директне или индиректне претње самоубиством, конкретне покушаје самоубиства.

Прегледи

Уима се анамнеза и обавља лекарски преглед. Урадиће се тестови за утврђивање да ли је особа већ наносила штету и каква штета је нанета.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, електрокардиограм (ЕКГ), тест на тропонин, анализа урина и рендген


Додатне анализе

Тестови урина и серума на дрогу, ниво парацетамола, ниво салицилата (аспирина)


Терапија

прво се третирају непосредне животне опасности коју је изазвао покушај самоубиства, а затим изучавање узрока покушаја самоубиства.

Терапија може да обухвати: принудну хоспитализацију, лекове и психотерапију. Код тешких случајева може да се реадити и електроконвулзивна терапија.

Коме се јавити