nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Ротатор каф синдром

Ротатор каф синдром или Ротаторна манжетна је сноп тетива које чине део раменог зглоба. Сачињена од тетива надгребених, подгребених, малих облих и подлопатичних мишића.

Синдром ротаторне манжетне је спектар обољења од ударца рамена преко запаљења (тендинитис или бурзитис), до делимичне или потпуне руптуре (руптура ротаторне манжетне).

Симптоми

Бол у рамену који може да се рефлектује на доле до лакта. Бол при активностима посезања, подизања предмета и подизања руку изнад главе.

Може да се јави преосетљивост на додир на предњој, бочној и задњој страни рамена. Већина лица са болом у ротаторној манжетни ће осећати појачан бол ноћу током спавања.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. У већини случајева то је све што је потребно за постављање дијагнозе. Рендгеном рамена могу да се провере други узроци бола, као што је фрактура. МР-магнетна резонанца је корисна у тешким случајевима, када ваш лекар сумња на руптуру ротаторне манжетне.


Тестови

Магнетна резонанца (МР) и рендген


Терапија

Терапија зависи од степена повреде али може да обухвата: нестероидне антиинфламаторне лекове (бруфен/ ибупрофен, напроксен), ињекцију у раме, физикалну терапију и (у случају руптуре ротаторне манжетне) хируршку интервенцију.

Коме се јавити