nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Реакција на лекове

Реакција изазвана лековима може бити алергијска или симптом. Реакције могу бити благе као што је мучнина. Могу бити и опасне по живот као сто је анафилакса - снижен крвни притисак, ангиоедем (едем лица и језика), несвестица и колапс.

Мала деца и старије особе су најподложнији реакцији на лекове. Реакцију на лекове треба посматрати као могућ узрок изненадне промене у понашању или нови симптом код деце и старијих особа. Такође, предозирање лековима може изазвати озбиљне споредне ефекте. Чак и лекови који су у почетку били толерисани без проблема, могу довести до озбиљних реакција.

Неке реакције на лекове узроковане узимањем велике дозе лека захтевају смањење дозе. За специфичне реакције треба прегледати нежељена дејства лека који се узима.

Симптоми

Симптоми зависе од лека који је коришћен. Симптоми укључују мучнину, повраћање, бол у стомаку, пролив, главобољу, подливе.

Много озбиљнији симптоми укључују проблеме са дисањем, низак крвни притисак, несвестицу, оток лица и језика, интестинално крварење или низак ниво шећера у крви.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Даљи тестови зависе од симптома који се јављају. Лекар може прекинути са употребом лека како би посматрањем увидео да ли су престали симптоми. Уколико је могуће, треба измерити количину лека у организму.


Терапија

Третман зависи од реакције и лека који је коришћен. Пацијенти би требало увек да разговарају са својим лекаром пре него што нагло прекину са коришћењем лека, јер је потребно неке лекове постепено смањивати да би се спречиле озбиљне нуспојаве.

Коме се јавити