nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак желуца

Раст канцерогених ћелија у желуцу. Најчешћи тип рака долази из ћелија које производе слуз у желуцу и зове се аденокарцином.

Аденокарцином желуца се чешће јавља у другим земљама, као што је Јапан, а ређе у САД. Остали типови су лимфом, карциноидни тумор и гастроинтестинални стромални тумор (ГИСТ).

Исхрана сиромашна воћем и поврћем, позитивна породична анамнеза рака желуца, пернициозна анемија, инфекција хеликобактером пилори, кврна група А, пушење и полипи на желуцу увећавају ризик од ове врсте рака.

Ове врсте рака могу да буду врло озбиљне, а способност пацијента да преживи болест зависи од типа рака и величине и стадијума тумора када се открије.

Симптоми

Бол у стомаку, тамне столице, отежано гутање, изражено подригивање, погоршање општег здравственог стања, губитак апетита, мучнина и повраћање, преурањен осећај ситости након оброка, ненамеран губитак у тежини, неодређен осећај ситости, повраћање крви, слабост или замор.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Лекар би могао да уради наредна Тестови за дијагнозу рака желуца: комплетну крвну слику (ККС), анализу столице на скривену крв (ФОБТ), езофагогастродуоденоскопију (ЕГДС), тестови горњег ГИ тракта.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), ЦТ-скенер и тестови горњег ГИ тракта


Додатне анализе

Езофагогастродуоденоскопија (ЕГДС), анализу столице на скривену крв (ФОБТ) и тестови горњег ГИ тракта


Терапија

Терапија се састоји од хируршког одстрањивања тумора и/или желуца, хемотерапије и терапије зрачењем.

Коме се јавити