nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак панкреаса

Рак панкреаса или рак гуштераче. Панкреас је орган у абдомену који производи инсулин и сокове за варење. Више од 50% пацијената са овим раком од њега умиру. Најопаснији карцином панкреаса се зове аденокарцином.

Ендокрини тумори су друга врста рака панкреаса и нису толико опасни.

Симптоми

Губитак тежине, бол у стомаку, губитак апетита, жутица (жута кожа), мучнина и повраћање, слабост, умор, дијареја, бол у леђима, столица боје глине, бледило.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Рак панкреаса се обично уочава када се уради ЦТ-скенер абдомена.

Након што се тумор уочи у панкреасу, биопсија је потребна да би се поставила дијагноза. Ово се може постићи ендоскопијом (коришћењем камере која се спушта кроз уста). Овај поступак је прилагођен тако да достигне панкреас и зове се ЕРЦП (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија).

Операција може бити потребна уколико биопсија не може бити урађена помоћу ЕРЦП.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, липазе, магнетна резонанца (МР), ултразвук, анализа урина и рендген.


Додатне анализе

ЕРЦП (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија), биопсија панкреаса


Терапија

Третман зависи од врсте рака панкреаса, величине рака и здравља пацијента. Само око 20% тумора панкреаса може се уклонити хируршки. Уобичајена операција за рак панкреаса је операција дигестивног тракта којом се уклања рак, дванаестопалачно црево и жучна кеса.

Може се препоручити и терапија зрачењем и хемотерапија. Може се уградити стент како би се омогућило одвођење жучи.

Коме се јавити