nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак материце

Рак материце представља ненормалан раст ћелија материце. Постоје две врсте рака материце: први тип укључује ћелије слузокоже материце (карцином ендометријума), док други тип укључује мишични зид материце (сарком материце / утеруса).

Постоје неколико типова малигних неполазми који се јављају у материци, као што су карцином ендометријума, рак рак грлића материце, сарком утеруса или гестационална трофобластна болест.

Овај тип рака најчешће погађа средовечне и старије жене.

Симптоми

Симптоми обично укључују бол у доњем делу стомака, грчеве у карлици и ненормално вагинално крварење. Ненормално крварење може подразумевати менструације које су обилније него што је уобичајено, повремена оскудна крварења између менструација, крварење после односа и крварење у менопаузи.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља лекарски преглед. Обавља се комплетан гинеколошки преглед. Лекар може урадити биопсију ендометријума, која подразумева узимање узорка ткива унутрашњости материце и његово испитивање.

Уколико дијагноза и даље недвосмислена, може се препоручити киретажа. Та процедура подразумева стругање слузокоже материце инструментом кроз грлић материце, а отклоњено ткиво се даје на анализу. Такође се ради постављања дијагнозе може обавити и ултразвук.

Најзад, уколико има показатеља да се карцином проширио, раде се лабораторијске анализе и ЦТ-скенер.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, ултразвук.


Додатне анализе

Биопсија ендометријума


Терапија

Третман зависи од величине и позиције канцера. Примењује се комбинација хируршког захвата, хемотерапије и зрачења. У неким случајевима се користи хормонска терапија хормонским лековима-прогестероном или тамоксифеном.

Коме се јавити