nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак једњака

Рак једњака обично почиње у доњој трећини једњака и углавном се јавља код људи старијих од 50 година. Једњак или езофагус је цевасти орган који спаја уста са желуцем.

Рак једњака се често већ проширио у време када је дијагностикован или убрзо после. Ћешћи је код пушача, онима склоним алкохолу и онима са такозваним Баретовим једњаком (промена епитела једњака услед горушице, преканцерозно стање).

Симптоми

Бол у грудима, повраћање несварене хране, крви или материјала који изгледа као талог од кафе, губитак тежине, отежано гутање, горушица, црна столица (мелена).

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Додатни тестови могу укључивати баријумски контраст, езофагогастродуоденоскопију и биопсију, ЦТ-скенер или МР- магнетна резонанца грудног коша могу да се препоруче како би се одредио степен обољења.


Тестови

ЦТ-скенер или МР- магнетна резонанца


Додатне анализе

Езофагогастродуоденоскопиа (ЕГДС) и биопсија


Терапија

Ако рак укључује само једњак, операција може бити једини потребан третман. За теже случајеве одређује се хемотерапија и / или терапија зрачењем. Ако је рак узнапредовао, палијативни третман може бити једина одговарајућа опција.

Коме се јавити