nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак јајника

Раст рака (малигна неоплазма) у јајнику. Симптоми укључују абдоминалну надутост или бол који се погрешно може протумачити као лоше варење или други гастроинтестинални проблем, што може одложити дијагнозу овог рака.

Кашњење са тестовима и брз раст рака чине ситуацију тежом. Појава ове болести везује се обично за жене старије од 50 година, али се може јавити у било ком узрасту. Постоји неколико различитих типова рака јајника.

Рак јајника често може да има смртоносан исход.

Симптоми

Осећај тежине у карлици, осећај нелагодности у пределу доњег стомака, вагинално крварење, нагло повећање или смањење телесне тежине, неправилни менструални циклус, необјашњив бол у леђима који се с временом погоршава, повећан обим струка, неспецифични гастроинтестинални симптоми.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Један јајник се током карличних испитивања може учинити увећаним. Рак јајника се обично уочава када се уради ултразвук мале карлице. ЦТ-скенер се ради да би се проверило ширење рака. Хирургија је део процеса дијагнозе: тип карцинома биће одређен биопсијом или накнадно, када јајник буде уклоњен.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, магнетна резонанца (МР) и ултразвук.


Додатне анализе

ЦА125( тумор маркер), квантитативни ХЦГ (хумани хорионски гонадотропин), алфа фетопротеин (АФП), дијагностичка лапаротомија.


Терапија

Хируршки третман је примаран и потребан и због дијагностиковања поремећаја. Хемотерапија и терапија зрачењем могу се користити након операције. Након третмана, болест се прати преко тестова крви да би се пратиле промене у протеину под називом ЦА-125, који производи рак јајника. Женама леченим од рака јајника такође се повремено ради ЦТ-скенер да би се пратио евентуални повратак рака.

Коме се јавити