nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Рак бубрега

Рак бубрега представља раст канцерогени ћелија у бубрегу. Код одраслих карцином бубрежних ћелија је најчешћи облик рака бубрега, а јавља се у бубрежним тубулима. Хирургија је главни начин терапије.

Карцином бубрежних ћелија је отпоран на зрачење и хемотерапију, иако неки случајеви реагују на имунотерапију. Следећи услови повећавају ризик од овог обољења: породична историја рака бубрега, висок крвни притисак, пушење, гојазност, мушки пол и дијализа.

Међу децом најчешћи облик рака бубрега назива се нефробластом.

Симптоми

Бол у стомаку, ненормална боја мокраће (тамна, боја рђе, смеђа), бол у леђима, крв у мокраћи, необјашњив губитак тежине, увећање скротума, слабински бол, отицање или увећање стомака.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. За идентификовање тумора и одређивање степена болести препоручују се имиџинг методе као што су ултразвук, МР-магнетна резонанца или ЦТ-скенер. Биопсијом се потврђује дијагноза.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, магнетна резонанца (МР) и анализа урина.


Додатне анализе

ИВП (интравенска пијелографија), ренална артериографија, цитологија урина.


Терапија

Хируршко уклањање целог бубрега или његовог дела (нефректомија) је примарни начин лечења, а може укључивати уклањање бешике и околних лимфних чворова. Зрачење и хемотерапија генеално нису делотворне. Излечење није вероватно ако све ћелије рака нису хируршки уклоњене.

Коме се јавити