nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Псоријаза

Стање које узрокује црвенило и иритираност коже. Симптоми варирају од благе иритације до болести која онеспособљава пацијента да нормално функционише. Псоријаза чини кожу задебљалом, црвеном и љуспастом.

Болест је изазвана преактиваним имуним системом, који напада нормалну кожу. Неки окидачи, као што су инфекције, повреде коже, стрес, хладноћа, пушење, алкохол и одређени лекови, могу погоршати симптоме.

Често је наследна. Неки пацијенти имају и артритис повезан с овом болешћу.

Симптоми

Иритиране флеке на кожи, најчешће на лактовима, коленима и трупу, али могу бити било где на телу. Захваћена кожа је сува, прекривена сребрнастим љуспицама и задебљана.

Нокти су задебљани и неравни. Неки пацијенти имају бол у зглобовима.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Дијагноза се обично поставља само прегледом коже. Понекад се ради биопсија коже.


Терапија

Циљ терапије је да се симптоми држе под контролом и да се спрече секундарне инфекције.

Третман укључује: топикалне стероиде, топикална средстава с витамином Д, топикални антралин, топикалне ретиноиде, топикалну салицилну киселину, катран каменог угља, хидрантне лосионе, фото-терапију, оралне ретиноиде, оралне метотрексате, орални циклоспорин, оралну хидроксиуреу, оралне имуномодулаторе. Ако је осип изузетно проширен, може бити неопходна хоспитализација.

За секундарне инфекције се дају антибиотици.

Коме се јавити