nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пролазна глобална амнезија

Пролазна глобална амнезија је изненадни, привремени губитак памћења који није изазван другим поремећајем као што су инфекција, мождани удар, напад или повреда главе.

Пацијенти нису у стању да запамте било који недавни догађај, укључујући и оно што се десило јуче, пре недељу или годину дана. Старија сећања остају нетакнута и пацијенти се и даље сећају ко су и препознају чланове својих породица.

Овај поремећај се чешће јавља код болесника старијих од 50 година.

Симптоми

Изненадни губитак краткорочног памћења. Пацијент се не може сетити шта је управо урадио или одакле је дошао. Поремећај може утицати на сећања и до једне године уназад.

Старија сећања остају нетакнута, пацијенти препознају чланове своје породице и могу да извршавају једноставније наредбе. Нема парализе или других губитака мишићне функције.

Прегледи

Спровешће се анамнеза и физички преглед. Дијагноза се потврђује искључивањем озбиљнијих стања, као што су мождани удар, конвулзије или повреда главе.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, електрокардиограм (ЕКГ), електроенцефалограм (ЕЕГ) и магнетна резонанца (МР).


Терапија

Не постоји лечење за пролазну глобалну амнезију, осим охрабрења. Обољење пролази само од себе и не узрокује никакве дугорочне последице. Ипак, некада се може поновити.

Коме се јавити