nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Предменструални синдром - ПМС

ПМС је скраћениза за назив предменструални сингром. Ово је стање које се јавља недељу-две пре менструације и укључује психолошке симптоме, као и физичке. Симптоми обично нестају убрзо после почетка менструацје.

Око половине жена доживи неке симптоме ПМС-а у неком тренутку, а најчешће између 25. и 40. године живота.

Симптоми

Симптоми се јављају до 14 дана пре почетка менструације и престају дан-два пошто менструација почне.

Симптоми укључују: раздражљивост, нагле промене расположења, промене понашања, депресивност, узнемиреност, главобољу, отицање глежњева, стопала и шака, бол у леђима, стомачне грчеве, бол у стомаку, надут стомак, грчеве у мишићима, осетљиве и болне груди, пораст телесне тежине, појаву грозница и акни, мучнину, надимање, опстипацију или дијареју, умањену координацију, повећану осетљивост на звукове и светлост, појачан апетит, болну менструацију.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља се физички преглед. Не постоје специфични тестови за постављање дијагнозе. Понекад се обавља психијатријска процена да би се искључили други потенцијални узроци симптома који се приписују ПМС-у.

Вођење евиденције о симптомима и њиховом појављивању може помоћи женама да препознају најтеже симптоме и подржати постављање дијагнозе ПМС-а.


Терапија

Физичке вежбе и промене у исхрани (избегавање шећера, кофеина и алкохола) могу помоћи да се ублаже симптоми. Нестероидни антиинфламаторни ликови (ибупрофен/бруфен/напроксен) преписују се против болова.

Контрацептивне пилуле могу помоћи да се симптоми ублаже, али нису ефикасне код свих пацијенткиња. Могу се препоручити антидепресиви и/или когнитивно-бихејвиорална терапија.

Коме се јавити