nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Повреда слезине - руптура слезине

Повреда слезине се још назива и руптура слезине. Слезина се налази у горњем левом делу стомака, испод ребара. Овај орган уклања стара црвена крвна зрнца из крви и чува црвена крвна зрнца за случај хитне потребе тела.

Слезина је такође важна у борби против инфекција: уклања бактерије покривене антителима против бактерија која производи имунолошки систем. Слезина је најчешће повређиван орган након тупе трауме, као што су саобраћајне незгоде, пад, ударац у стомак. Такође може бити оштећена од прострелне ране или ране нанесене хладним оружјем.

Слезина филтрира око 10% протока крви сваког минута и повреде могу изазвати велико крварење у стомаку.

Изостанак брзог третмана може довести до смрти. Људи без слезине су осетљивији на инфекције касније у животу. Особе с мононуклеозом треба да избегавају физичку активност неколико месеци јер њихова слезина може бити привремено увећана због инфекције: чак и мања траума може изазвати повреду слезине.

Симптоми

Бол у стомаку, бол у горњем делу стомака, бол у горњем левом делу стомака, бол који се појачава при дубоком дисању, лака ошамућеност, несвестица, знојење, мучнина, повраћање, убрзан срчани ритам, слаб пулс, надувеност стомака.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Раде се анализе крви и ЦТ-скенер како би се утврдила тежина повреде.


Тестови

Крвна група, комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер и липаза.


Терапија

Лечење зависи од озбиљности повреде слезине. Неке повреде се само пажљиво прате у болници како би се осигурало да нема даљег крварења. Понекад радиолог може блокирати артерију која храни слезину крвљу (емболизација) и тако се спречава даље крварење.

Ако крварење неће да престане или ако је пацијент већ изгубио превише крви, неопходно је операцијом уклонити слезину. Неким пацијентима може такође бити потребна трансфузија крви.

Сви пацијенти којима је уклоњена слезина склонији су одређеним бактеријским инфекцијама и генерално би требало да се вакцинишу против пнеумокока, хемофилуса и менингокока.

Коме се јавити