nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Повреда кичмене мождине

Повреда или оштећење кичмене мождине је озбиљна повреда код које доста треба водити рачуна. Најчешћи типови повреде су: директан притисак од фрактуре кичме, хематом илил апсцес; недостатак дотока крви из повређеног крвног суда који снабдева кичмену мождину; директна повреда изазвана траумом као што је прострелна или убодна рана; или истезање кичмене мождине током трауме која изазива подливе на кичменој мождини.

Локација и озбиљност повреде одређује који нервни дефицити ће се јавити. Уколико је повреда високо на врату, може да дође до смртног исхода због немогућности дисања.

Симптоми

Слабост, утрнулост, бол у леђима или врату, губитак контроле над пражњењем бешике или црева, немогућност мокрења и уринарна ретенција, импотенција.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Обавиће се тестови за одређивање узрока и степена повреде.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, магнетна резонанца (МР) и рендген


Терапија

Хируршки захват се може обавити да се отклони притисак на мождину, да се мождина учини стабилном уколико је дошло до повреде кости и да се наместе поломљене кости. Може да се препише висока доза стероида да се умањи отицање и притисак на кичмену мождину. Интубација и вештачка вентилација могу да буду неопходни као подршка дисању.

Коме се јавити