nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Повреда главе

Повреде главе у честе и разнолике. Може бити различитог степена, од лакших повреда до потреса мозга, несвесног стања али и смрти. Повреда мозга може да доведе до крварења на површини мозга или унутар мозга. Мозак може бити трајно оштећен услед ове повреде. Кома настаје када централни део мозга није у стању да активира или стимулуше остатак мозга да буде у будном стању или када је повреда мозга веома озбиљна. Повреде главе такође могу да створе и фрактуре лобање.

Фрактуре лобање могу да доведу до пробијања дела кости у мозак или деформисања мозга. Прелом може захватити базу лобање, што се назива прелом базе лобање.

Код ове повреде, нерви који пролазе кроз ова подручја могу бити оштећени и може доћи до истицања цереброспиналне течности.

Симптоми

Главобоља, крварење из лица или темена, носа или уха, модрице иза уха, вртоглавица, проблем са видом, зујање у ушима (тинитус), мучнина, повраћање, неуролошки поремећаји, конфузија, нестабилност, парализа ноге или руке, отежано дисање, напади, несвестица

Прегледи

Узима се анамнеза и врши физички преглед. Посебна пажња се поклања неуролошким поремећајима. Може се урадити и ЦТ-скенер и/или магнетна резонанца да би се елиминисало присуство прелома, хематоми на мозгу и крварење у мозгу и близу њега.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, анализа урина и рендгенско снимање.


Терапија

Терапија зависи од озбиљности повреде и може да укључи: посматрање, диуретике за смањење отока, лекове против напада, лекове против мучнине, механичку вентилацију и/ или неурохирургију. Стероиди се више не препоручују.

Коме се јавити