nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Повреда главе код деце

Повреда главе код деце се назива педијатријска повреда главе и настаје кад дете удари или повреди главу. Траума је обично минимална и резултира само благим симптомима као што су модрица или главобоља.

У неким случајевима дете може имати симптоме потреса мозга, као што су губитак свести, повраћање и конфузија. Потрес мозга обично пролази сам кроз кратко време и ретко изазива трајне последице.

Међутим, ако дете доживи вишеструке потресе мозга, постоји ризик од озбиљнијег оштећења мозга. У случају тешке повреде главе може доћи до крварења у мозгу или фрактуре лобање.

Симптоми

Симптоми могу укључити главобољу, губитак свести, мучнину/повраћање, вртоглавицу и нападе. Други симптоми обухватају агресивно или ирационално понашање, неразговетан говор, обамрлост или малаксалост.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља физички преглед. Уколико се процени да је повреда озбиљнија, детету се ради ЦТ-скенер или магнетна резонанца.


Тестови

ЦТ-скенер и магнетна резонанца (МР)


Терапија

Третман зависи од озбиљности трауме. За већину повреда је довољан период посматрања и третман симптома као што су главобоља и мучнина. Парацетамол је префериран лек за болове јер не повећава ризик од крварења.

У случају крварења у мозгу или фрактуре лобање неопходна је хоспитализација. У неким случајевима детету може бити потребна помоћ апарата да би дисало, антиепилептици и операција.


Коме се јавити