nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Постурална хипотензија - ортостатска хипотензија

Постурална или ортостатска хипотензија је нагли пад притиска након заузимања стојећег положаја. У колико се проузрокује болестима и стањима (болести срца, дехидрација, крварење, неуролошки поремећаји), као и лековима, назива се секундарна ортостатска хипотензија. Идиопатска ортостатска хипотензија постоји кад се не може утврдити болест или лек који би је узроковао.

Често је показатељ поремећаја функције одређених делова нервног система. Чешћа је код старијих особа и 15% оних од 65 година старости и старијих има ортостатску хипотензију.

Симптоми

Ошамућеност у стојећем положају, несвестица, знојење у стојећем положају, симптоми нестају кад пацијент легне.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Крвни притисак се проверава у лежећем, седећем и стојећем положају. Раде се тестови за утврђивање узрока поремећаја: тестови крви, имиџинг методе, тестирање на тилт столу.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, електрокардиограм (ЕКГ), МР- магнетна резонанца, тропонин, анализа урина и рендген.


Додатне анализе

Тилт тест


Терапија

Промене животног стила, као што је повећано узимање течности и лагано устајање. Дозу лекова који снижавају крвни притисак треба смањити или треба прекинути њихово узимање. Лекови за повећање крвног притиска укључују флудрокортизон, мидодрин.

Коме се јавити