nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Посттрауматски стресни поремећај - ПТСП

ПТСП је скраћеница за посттрауматски стресни поремећај који се јавља код људи који су искусили или били сведоци изузетно потресних догађаја, као што су природне катастрофе, убиства, силовања, рат, затварање, мучење или несреће.

Уместо да се опоравља од догађаја, пацијенат често поново преживљава трауму и симптоме повезане са њом.

Симптоми могу да почну одмах након догађаја или се могу развити месецима или годинама касније. Понављање симптома временом се може проредити или симптоми могу ослабити.

Симптоми

Такозване "флешбек" епизоде, кратке и интензивне епизоде сећања на потресни догађај који је изазвао поремећај.

Понављају се снови о том догађају, физичке реакције на ситуације које подсећају на трауматски догађај, осећање равнодушности, немогућност пацијента да се сети важног аспекта трауме, незаинтересованост за нормалне активности, асоцијалност, избегавање људи, потешкоће са концентрацијом, претеране реакције, вишак свести (хипербудност), раздражљивост или изливи беса, тешкоће са спавањем.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Дијагноза се успоставља на основу историје симптома и претходних животних догађаја.


Терапија

Стања као што су болести зависности или депресија понекад треба третирати пре директног третирања симптома ПТСП. Бихевиорална терапија (терапија понашања) се користи да помогне контроли симптома.

Медицинска терапија може укључивати антидепресиве и лекове против анксиозности.

Коме се јавити