nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Посекотина - лацерација

Лацерација је стручни назив за посекотине, које могу да буду просте и да захватају само кожу или сложене са повредом тетива, нерава и/или крвних судова. Посекотине на кожи.

Код лацерације тетива долази до слабе покретљивости повређеног екстремитета или другог истуреног дела тела, а код повреде нерава долази до губитка осећаја дистално од лацерације.

Симптоми

Лацерација, крварење, слабост, неосетљивост.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Понекад ће бити неопходно урадити и рентгенски снимак ради провере присуства страног тела као што је прљавштина, дрво или стакло.


Тестови

Рентгенско снимање


Терапија

Посекотина се ушива. Уколико је неопходно, ушивају се и тетиве, нерви и крвни судови који се налазе испод. Већину посекотине на кожи треба санирати у року од 6 сати да би се спречила појава инфекције.

Док се чека на обраду, рана се може испрати чистом водом и прекрити газом или чистом тканином. Рана се може притиснути да би се зауставило крварење. Ако је крварење обилно, сместа се обратите лекару.

Уколико је рана прљава, пацијент ће морати примити тетанус ако га последњих пет година није добио, а за чисту рану последњих десет година.

Коме се јавити