nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Поремећај трећег кранијалног нерва - поремећај покретања очију

Поремећај трећег кранијалног нерва је поремећај покретања очију, очних јабучица. Трећи кранијални нерв (окуломоторни нерв) је један од три кранијална нерва који контролишу кретање ока. Овај нерв такође контролише сужење зенице и кретање очних капака.

Парализа трећег нерва узрокује да се око заглави наниже и напоље и изазива опуштеност капка и проширење зенице. Симптоми зависе од тога где оштећење нерва настаје на путу од мозга ка оку и од обима оштећења. У неким случајевима пацијент доживи само слабост очног мишића.

Узроци који доводе до овог поремећај укључују урођену парализу окуломоторике, дијабетес, атеросклерозу, церебралну анеуризму, тумор мозга, менингитис, трауматске повреде, мултиплу склерозу, недостатак тиамина и тромбозу кавернозног синуса.

Симптоми

Дупла слика, разрокост, спуштен очни капак (птоза), зеница може бити ненормално раширена или нормалног изгледа.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед да би се утрврдила дијагноза. ЦТ- скенер или МР- магнетна резонанца се раде да би се одредио узрок поремећаја.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ- скенер или МР- магнетна резонанца


Додатне анализе

Витамин Б1 може бити преписан уколико се утврди да постоји његов недостатак.


Терапија

Третман зависи од узрока. Хитан третман је потребан ако поремећај угрожава живот. Уколико је поремећај изазван недостатком витамина Б1, онда се он преписује као део третмана.

Коме се јавити