nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Полипи дебелог црева

Полипи дебелог црева су мале, туморозне израслине у дебелом цреву или како се још назива, колону. Израслине извирују из унутарње слузокоже дебелог црева и налазе се у празаном простору унутар дебелог црева. Полипи дебелог црева су обично безопасни, иако се неки могу бити последица у тумора. Било канцерогени или не, полипи могу крварити.

Полипи су чешћи код болесника са сједећим карактеристикама: исхрана сиромашна влакнима, породична историја полипа, прекомерна телесна тежина, пушач, старији од 50 година или породична историја рака дебелог црева.

Неке породице имају генетске предиспозиције које узрокују да више чланова породице има више полипа.

Један такав поремећај се зове породична аденоматозна полипоза. Учесталост појаве да ти полипи постану канцерогени прилично је висока, а многи доктори препоручују уклањање дебелог црева ради превенције појаве тумора.

Симптоми

Ректално крварење, крвава столица, кестењаста столица. Ретко велики полипи могу изазвати опструкцију црева, што доводи до болова у трбуху, растезање трбуха и затвора.

Прегледи

Спровешће се анамнеза и физички преглед. Колоноскопија или сигмоидоскопија ће бити урађена како би се поставила дијагноза. Такође, специјални ЦТ-скенер може дијагностиковати полипе.


Тестови

Колоноскопија и ЦТ-скенер


Додатне анализе

Сигмоидоскопија


Терапија

Полипи се обично уклањају и испитују под микроскопом ради раног откривања рака те спречавања да полипи касније прерасту у туморе. Већина полипа може бити уклоњена ендоскопом који доктор користи приликом идентификовања полипа (колоноскопије).

Ретко, полип је превелик да би се уклонио током колоноскопије и неопходна је операција. Уколико пацијент има породичну аденоматозну полипозу препоручује се потпуно уклањање дебелог црева.

Коме се јавити