nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пнеумоторакс - колапс плућа

Пнеумоторакс је колапс плућа. У плућима може доћи до пропуштања ваздуха из алвеола у плеуру. Ваздух који се налази између плућа и околних структура (зида грудног коша и дијафрагме) изазива одвајање плућа од грудног зида.

Овај притисак ваздуха може да расте са сваким дахом и може да потисне плућа и доведе до колапса. То се зове тензиони пнеумоторакс. У тешким случајевима, ово накупљање ваздуха може да притисне крвне судове и смањи доток крви у срце. Ако се не лечи, овај поремећај може да има смртни исход.

Пнеумоторакс може да се јави услед повреде, спонтано или због кашља код пацијената који пате од болести плућа као што је ефизем.

Симптоми

Изненадни оштар бол у грудима, погоршавање бола у грудима са дубоким удахом или кашљем, кратак дах, брзо замарање, убрзан рад срца, цијаноза (плавичаста пребојеност коже), низак крвни притисак.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Плућа могу да буду тиха и диање нечујно када се слушају стетоскопом. Рендген плућа може да потврди дијагнозу. Уколико случај није јасан или се везује за трауму, може да се уради и ЦТ-скенер.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер и рендген


Терапија

Мали пнеумоторакси могу сами да се повуку (може спонтано да се залечи и полако да се ресорбује ваздух). Код великих пнеумоторакса, ваздух се отклања хируршки постављеним дреном.

Док се дефект у плућима не залечи, ваздух око плућа се континуирано уклања исисавањем (вакуумом).

Дрен се зове торакални дрен. Третман торакалним дреном захтева хоспитализацију. Потребни су лекови против болова.

Коме се јавити