nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Плућна фиброза

Плућна фиброза позната је и као “интерстицијална болест плућа”. Представља ожиљке на плућном ткиву који су последица задебљања плућног ткива. Плућна фиброза се разликује од ефизема код пушача, јер ефизем изазива стањивање плућног ткива. Плућна фиброза омета функцију плућа и изазива низак ниво кисеоника у крви.

Многи узроци изазивају постепено формирање ожиљака (фиброзу) у плућима, а то су: хиперсензитивне реакције (тежак облик алергијске реакције), саркоидоза, Вегенерова грануломатоза, лупус, реуматоидни артритис, инфекције, дејство агенса из окружења (азбест, силикон, изложеност појединим гасовима), изложеност јонизацијском зрачењу (као што је терапија зрачењем у лечењу рака) и одређени лекови (нитрофурантоин, метотрескат). Често се не идентификује никакав узрок фиброзе.

То се може назвати “идиопатском плућном фиброзом”.

Симптоми

Бол у грудима (повремено), кашаљ (обично сув), интолеранција на физичку активност, кратак дах, замор.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Наредна испитивања могу да се обаве ради лакшег постављања дијагнозе: бронхоскопија са трансбронхијалном биопсијом плућа, тестови плућне функције- спирометрија, хируршка биопсија плућа.

Могу да се ураде анализе крви за дијагностификовање наредних аутоимуних болести: реуматоидни артритис, лупус и/или склеродерм.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, магнентна резонанца (МР) и рендген.


Додатне анализе

Бронхоскопија са трансбронхијалном биопсијом плућа, тестови плућне функције, хируршка биопсија плућа.Терапија

Не постоји лек за плућну фиброзу. Терапија је усмерена на успоравање процеса настанка ожиљака и спречавање хипоксије (ниских нивоа кисеоника).

Могу да се дају лекови попут кортикостероида и имуносупресива (циклофосфамид, азатиоприн, метотрексат, пенициламин, циклоспорин) ради ублажавања запаљења и стварања ожиљака, али ови третмани нису нарочито делотворни. Кисеоник се даје због ниских нивоа кисеоника у крви.

Лечење рефлукса киселине лековима и хируршки може да помогне неким пацијентима. Неким пацијентима може бити потребна трансплантација плућа.

Коме се јавити