nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Плеурална ефузија - вода у плућној марамици

Плеурална ефузија је стање у коме се скупља вода у плућној марамици. Тачније, скупљање течности између плућа и његове околине (зида грудног коша и дијафрагме). Ако је плеурална ефузија велика (велика количина течности), плућа могу да трпе притисак.

То може да доведе до отежаног дисања и бола.

Има више узрока, укључујући: срчану инсуфицијенцију, инфекције, рак на или у околини плућа, бубрежну инсуфицијенцију и аутоимуне болести.

Симптоми

Кратак дах, бол у грудима, кратак дах при вежбању, бол у рамену.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Слушана стетоскопом, плућа могу да звуче абнормално. Наредни тестови могу да помогну у идентификацији и добијању информација о плеуралној ефузији: рендген плућа, ЦТ-скенер, ултразвук плућне марамице, торакоцентеза (узимање узорка течности иглом), анализа плеуралне течности.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, ултразвук и рендген


Додатне анализе

Торакоцентеза, анализа плеуралне течности


Терапија

Течност може да се одстрани иглом или катетером. Неки плеурални изливи се побољшавају без дренаже, ако се лечи инфекција или срчана инсуфицијенција. Зависно од порекла течности, друге опције лечења могу да обухвате: хемотерапију за лечење рака, терапију зрачењем, антибиотике. Ако се плеурални излив понавља, спољна површина плућа може да се третира иритантом.

То изазива да се плућа закаче за ребра и дијафрагму стварањем ожиљака (ожиљци везују плућа за околне структуре).

Овај процес се зове плеуродеза и спречава течност да се поново лако сакупља.

Коме се јавити