nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Плацента превиа

Плацента превија је стање у коме постељица прекрива грлић материце (бебин излаз из материце). Нормално је постељица постављена даље од грлића.

У већини трудноћа које почну са плацентом превијом се овај проблем разреши без терапије – раст материце удаљава постељицу од грлића материце. Код плаценте превије може да дође до крварења из постељице.

То може да угрози живот фетуса и мајке. Плацента превиа се чешће среће код старијих мајки, мајки са ранијим царским резом и жена које су претходно имале већи број порођаја.

Симптоми

Изненадно безболно крварење из вагине током трудноће, често обилно вагинално крварење (често наступа при крају другог триместра или на почетку трећег), грчеви у материци, превремени трудови.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Плацента превиа може да се дијагностикује трансвагиналним ултразвуком. Могу да се ураде анализе крви ако је присутно вагинално крварење.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), тест на трудноћу (бета ХЦГ) и ултразвук


Терапија

Пажљиво праћење са понављањем ултразвучних прегледа, трансфузије уколико долази до крварења, а по потреби и лекови за заустављање превременог порођаја. Може да се уради царски рез. Понекад се код плаценте превије налаже мировање и уздржавање од сексуалних односа.

Коме се јавити