nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пиомиозитис - инфекција мишића

Пиомиозитис је инфекција мишића. Представља бактеријску упалу мишића. Бактерија која је најчешћи узрочник јесте стафилокока (Стафилококус), док се врста златног стафилокока МРСА (Метицилин Резистентни Стафилококус Ауреус) све чешће јавља као узрочник.

Обољење обично почиње инфекцијом у крвотоку која се шири до мишића. Повреда мишића повећава шансу за појаву ове болести. Три четвртине од укупног броја пацијената има ослабљени имуни систем, било да је због болести као што је ХИВ или лечења као што је хемотерапија.

Пиомиозитис се најчешће јавља код деце између друге и пете године живота, али се ово обољење може јавити у било којој старосној групи. Најчешће обољевају мишићи карлице и ногу. Ова болест се обично јавља у тропским пределима.

Ако се не лечи, инфекција може да захвати друге органе и доведе до смртног исхода (сепсе).

Симптоми

Грозница, бол у оболелом мишићу, осетљивост, отицање мишића, проблем са кретањем ако су захваћени карлица и ноге. У каснијој фази може се јавити црвенило коже и повишена температура оболелог дела коже.

Ако се инфекција не лечи, симптоми могу укључити и снижен крвни притисак, несвестицу, конфузију, а може уследити и смрт.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Најбољи начин да се потврди дијагноза јесте снимање магнетном резонанцом. Такође се може урадити и ЦТ-скенер. Дијагноза се може поставити и анализом крви (комплетна крвна слика и бактериолошке анализе).


Тестови

ЦТ-скенер и магнетна резонанца


Терапија

Даје се широк спектар интравенских антибиотика којима се лечи МРСА. Ако је присутан апцес или је захваћена кост, неопходна је операција да би се отклонило инфицирано ткиво.

Коме се јавити