nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пијелонефритис - упала бубрега

Пијелонефритис представља упалу бубрега. Бактеријска инфекција ткива бубрега и чашице и карлице бубрега, у којима се скупља и одводи урин. Чешћа је код жена, иако погађа оба пола и све узрасте. Бубрежне инфекције код мушкараца су чешће ако се бешика отежано празни (један узрок овог проблема је велика простата.)

Код жена су честе инфекције бешике, а типичан узрок инфекције бубрега код жена је миграција бактерија из бешике.

Инфекција путује кроз мокраћовод, који повезује бешику и бубреге.

Симптоми

Слабински бол, бол у леђима, повремен бол у стомаку, висока температура, језа, топла кожа, повраћање, мучнина, умор, болно мокрење, учестало мокрење, хитна потреба за мокрењем, потреб за мокрењем ноћу (ноктурија), замућена мокраћа, крв у мокраћи, непријатан или јак мирис мокраће, конфузија.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Раде се анализе крви како би се проверила функција бубрега и ширење бактерија у крви. Анализа урина може идентификовати инфекцију, а уринокултура може открити врсту бактерија која је изазива. Ако се сумња на камен у бубрегу, ради се рендген, ултразвук или ЦТ-скенер.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, рендген, ултразвук или ЦТ-скенер, тест на трудноћу(бета-ХЦГ) и анализа урина


Додатне анализе

Уринокултура


Терапија

Интравенозне течности, лекови против болова, лекови против мучнине и антибиотици су упориште терапије. Пацијенти с тешким инфекцијама или с депресијом имунолошког система ће бити хоспитализовани.

Уколико коегзистира зачепљење мокраћовода бубрежним каменом, потребан је хитан хируршки захват за уклањање блокаде како би се спречила по живот опасна инфекција.

Коме се јавити