nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Периферна неуропатија - оштећење нерава

Периферна неуропатија је болест оштећење нерава. Мозак преко кичмене мождине преноси сигнале на периферне нерве. Може доћи до оштећења ових нерава.

То резултира утрнутошћу, слабошћу, и/или болом. Узроци укључују: дијабетес, алкохол, недостатак витамина Б12, хипотиреоидозу, тровање оловом, отказивање бубрега, хемотерапију. Понекад није могуће утврдити узрок појаве периферне неуропатије.

Симптоми

Нерви који су најчешће погођени периферном неуропатијом су најдужи нерви у телу. То значи да су најтежи симптоми углавном у пределу ногу.

Промене сензација укључују: осећањ пецкања, бол коже који се интезивира при додиру, жмарци, укоченост или неспособност да се одреди положај тела.

Укоченост ногу може довести до појаве жуљева и чирева на стопалима.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Ако проблем није очигледан, тестови за дијагностиковање неуропатије укључују: ЕМГ (електромиограм, електронеурограм) који испитује функцију нерава. Овај тест обично није потребан за дијагнозу периферне неуропатије. Требало би урадити скрининг тестове крви за медицинска стања као што су дијабетес и недостатак витамина.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер и магнетна резонанца (МР)


Додатне анализе

ЕМГ, преглед нервног спровођења, биопсија нерва


Терапија

Треба третирати узрок неуропатије да би се минимизирала прогресија оштећења нерва. Симптоми могу бити смањени лековима (габапентин, карбамазепин, ламотригин, амитриптилин, нортриптилин).

Коме се јавити