nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пемфигус

Пемфигус je aутоимуна болест која се испољава на кожи и слузокожи (уста и гениталије). Спољашни део коже одваја се од унутрашњег на различитим местима, узрокујући стварање пликова.

Ови пликови могу изазвати отворене ране и довести до инфекција коже. Понекад те инфекције могу постати озбиљне. Поремећај се може јавити у било ком узрасту, али је чешћи код средовечних особа. Постоје три врсте пемфигуса. Пемфигус вулгарис је најчешћи тип и захвата кожу и слузокожу.

Пемфигус фолиацеус укључује само кожу. Паранеопластични пемфигус захвата кожу и повезан је са карциномом.

Симптоми

​Пликови на кожи, у устима и на гениталијама. Ако се појави инфекција коже, то се манифестује црвенилом коже, отоком коже, повећаном топлотом и болом.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља се физички преглед. Ради се тест који се зове Николски знак. Тест је позитиван ако након механичког притиска на привидно здраву кожу долази да љуштења спољних слојева коже или ако након притиска на кожну промену долази до повећања кожне промене. Биопсија коже може потврдити дијагнозу.


Терапија

Третман обухвата стероиде и имуносупресиве. Оба третмана имају за циљ да се смири хиперактивни имуни систем и да се спречи да тело напада само себе. Ако је болест озбиљна, може се да изврши плазмафереза- уклањање пацијентове плазме и њена замена плазмом донатора.


Коме се јавити