nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Пегави тифус Стеновитих планина

Пегави тифус Стеновитих планина је врста тифуса којег изазива ујед крпеља из породице Иxодидае или тзв. тврдог крпеља. Крпељ уноси бактерију Рицкеттсиа рицкеттсии у крвоток особе, што узрокује фебрилну болест и осип.

Болест може бити кобна у 20% -30% случајева ако се не лечи. Упркос свом имену болест се може наћи широм Сједињених Држава.

Третман смањује стопу морталитета са 20% на 5%, али га треба започети што је пре могуће. Болест се најчешће јавља између априла и септембра, а најчешће погађа старосне групе од 5-9 и 60-69 година.

Симптоми

Главобоља, висока температура (изнад 39Ц), повраћање, бол у стомаку, црвени осип који почиње на зглобовима шака и глежњевима и шири се на унутра, конфузија, дијареја. Осип се обично појављује 3-5 дана после инфекције.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља физички преглед. На дијагнозу често наводи клиничка слика и недаван ујед крпеља. Крвни тестови потврђују дијагнозу.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви и рендген


Додатне анализе

Индиректна имунофлуоресценција антитела (ИИФ), латекс аглутинација, ензимсака имуноанализа.


Терапија

Терапија зависи од тежине болести. Три четвртине пацијената захтева хоспитализацију. Антибиотици који се користе укључују доксициклин и хлорамфеникол.

У тешким случајевима хоспитализованом пацијенту могу бити потребни лекови за одржавање крвног притиска и вештачка вентилација.

Коме се јавити