nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Паркинсонова болест

Паркинсонова болест je болест мозга која доводи до тремора (дрхтања руке), укрућених мишића и тешкоћа у започињању покрета. Проблем произилази из пропадања дела мозга који се назива "субстантиа нигра”, у коме настаје хормон и неуротрасмитер допамин.

Осим проблема са покретима, многи пацијенти се суочавају са депресијом, имају безизражајан израз лица и губитак памћења.

Симптоми

Укочени мишићи, несигуран ход, успорени покрети, проблем са започињањем покрета, потреба да се брзо хода како би се одржала равнотежа, осећај укочених зглобова када особа није у покрету, подрхтавање и дрмање главе или подрхтавање руке, губитак израза лица, подрхтавање гласа, губитак фине моторике, чести падови, губитак интелектуалних функција, затвор.

Прегледи

Спровешће се анамнеза и физички преглед. Нису потребни додатни тестови како би се утврдила дијагноза. Реакција на третман може потврдити дијагноза. Може се урадити ЦТ скенер мозга како би се утврдило да ли полстоје други узроци уочених симптома.


Тестови

ЦТ скенер и магнетна резонанца (МР)


Терапија

Болест је неизлечива. Лекови могу олакшати или побољшати симптоме. Доступно је неколико различитих лекова.Најчешће се користи леводопа. У неким случајевима пацијенти бивају подвргнути хируршком захвату како би им се имплантирао стимулатор мозга.

Коме се јавити