nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Парализа фацијалног нерва

Фацијални нерв је нерв лица који се назива и седми кранијални живац и преноси информације из мозга до мишића лица. Када је овај нерв оштећен, пацијент доживљава одузетост мишића или слабост мишића на једној страни лица.

Најчешћи узроци парализе фацијалног нерва су Белова парализа, инфекције, повреде и рак. Мождани удар (церебралноваскуларни инсулт) такође узрокује одузетост лица, али у овом случају сам живац није оштећен, већ је проблем у томе што мозак шаље неадекватне сигнале.

Остале болести, као што су тумори мозга, озледе, операције и инфекције мозга, могу узроковати одузетост лица слично можданом удару.

Симптоми

Опуштање мишића на једној страни лица. Ова појава се назива и одузимање лица. Када је узрочник проблема фацијални нерв, онда је парализа видљива и на доњем и на горнем делу лица.

Када поремећај настаје као последица оштећења мозга, често је погођен само доњи део лица, тј. угао уста.

Прегледи

Обавиће се анамнеза и физички преглед паијента. Изводи се ЦТ-скенер и магнетна резонанца (МР), осим ако се процени да је узрочник поремећаја Белова парализа која се најчешће може дијагностиковати без икаквих снимања.


Тестови

ЦТ-скенер и магнетна резонанца (МР).


Терапија

Лечење звиси од узрока парализе фацијалног нерва.

Коме се јавити