nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Панични поремећај

Панични поремећај се представља епизодама анксиозности које се доживљавају као физички симптоми. Физички симптоми су застрашујући, али не и опасни. Понекад је тешко препознати да су симптоми последица анксиозности, па је оправдано обавити медицински преглед и испитивања како би се проверили други могући узроци симптома.

Близу 2% становништва има панични поремећај (паничне нападе). Епизоде обично трају 2-10 минута, али могу трајати и сат-два. Неки људи с овим поремећајем избегавају места или активности које су наизглед изазвале претходне нападе.

У то спада и страход отворених простора и гужве-агорафобија и може бити довољно екстремно да угрози нормалан живот.

Симптоми

Бол у грудима, вртоглавица или слабост, страх од смрти, страх од губитка контроле, осећај гушења, осећај одвојености, осећај нестварности, мучнина или узнемирен стомак, укоченост или утрнулост, лупање срца, отежано дисање, знојење, језа, презнојавање, дрхтање.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља се физички преглед. Раде се анализе (анализе крви, ЕКГ) ради искључивања других узрока.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, Д-Димер, електрокардиограм(ЕКГ), липаза, тест за трудноћу(бета-ХЦГ), тропонин, анализа урина и рендген


Додатне анализе

Токсиколошки скрининг крви и мокраће


Терапија

Антидепресиви су најефикаснији у третману овог поремећаја. Ови лекови спречавају паничне нападе и смањују њихов интензитет. Током појединачних епизода могу се преписати бензодиазепини, али они могу изазвати зависност, па се не препоручује њихова честа и дуготрајна употреба. Важан део третмана је психотерапија.

Коме се јавити