nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Остеопороза - смањење густине костију

Поремећај код ког кости постану слабе, због чега се лакше ломе. Фрактуре могу да се десе чак и код благих потреса као што је нагло седање, кашљање или сагињање. Најчешће долази до прелома у леђима (кичми), ручним зглобовима и куковима.

Свако може да оболи од остеопорозе, али се чешће јавља код старијих жена. Тело стално прави нову кост и разграђује стару. Како особа стари, више костију се разгради него што се направи, што изазива губљење коштане масе са старењем.

Друге здравстене сметње могу да погоршају овај поремећај, укључујући: лошу исхрану, пушење, мршавост, хемотерапију, терапију зрачењем, неке лекове попут стероида, смањену физичку активност, конзумацију алкохола, припадност белој раси, конзумацију напитака типа “цола”. Остепороза је наследна болест.

Симптоми

Симптоми се испољавају у раној фази болести. Како кости слабе, јављају се преломи који изазивају бол у леђима, куковима и ручним зглобовима. Губитак на висини кичмених пршљенова (вертебри) изазива повијено држање.

Прегледи

Преглед
Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Овај поремећај се дијагностикује мерењем густине костију пацијента. Најчешће примењиван тест је двоенергетска апсорпциометрија рендгенским зрацима (ДЕXА).

Тестови
Густина костију (ДЕXА), комплетна крвна слика (ККС), биохемјске анализе крви и хормон који стимулише рад штитне жлезде (ТСХ)

Додатне анализе
МР-магнетна резонанца, ЦТ-скенер, ултразвук

Терапија
Максимална коштана маса пацијента се постиже око 30-те године. Терапија је усмерена на смањење губитака у костима и никад није касно за терапију. Пацијенти који имају остеопорозу у породичној анамнези треба раније да се обрате лекару и размотре ранију терапију. Користе се лекови из групе под називом бифосфонати. Најчешћи бифосфонати су алендронат, ибандронат, золендронска киселина. Од осталих лекова могу да се користе калцитонин и терипаратид (Фортео). Некад се примењује терапија естрогеном, али она може да се везује за друге компликације попут тромба, рака и срчаних обољења. Физикална терапија може да помогне у очувању снаге костију и спречавању падова.

Коме се јавити