nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Остеоартритис - оштећење кости у зглобу

Један или више болних зглобова услед дегенерације хрскавице у зглобовима. Кад се хрскавица стањује, кост одмах испод хрскавице се згусне како би апсорбовала више оптерећења.

На рендгену се види мање "простора" између костију (заправо, мање хрскавице која се не појављује на рендгену). Задебљање кости на ивици зглоба може створити избочине на кости. Избочина може да се види на рендгенском снимку.

Остеоартритис се обично јавља у прстима руке, ручном зглобу, коленима, куковима и карлици. Чешћи је после 45. године живота.

Симптоми

Дубок бол у зглобовима који се погоршава после вежбања, бол се смањује одмором, стругање зглоба при кретању, бол у зглобовима по кишном времену, отечени зглобови, ограничена могућност кретања, јутарња укоченост.

Прегледи

Преглед
Узима се историја болести и обавља физички преглед. Рендген може показати истањену хрскавицу, задебљалу кост и коштане израслине (“мамузе”). Понекад се раде МР- магнетна резонанца и/или ЦТ-скенер ради добијања више информација.

Тестови
ЦТ-скенер, магнетна резонанца (МР) и рендген

Терапија
Циљеви лечења су смањење болова и одржавање функције. Третман укључује: вежбе, аналгетике као што су парацетамол, нестероидне антиинфламаторне лекове (ибупрофен / бруфен, напроксен), стезнике (нарочито за артритис колена), ињекције за зглобове и физикалну терапију. Остеоартритис се погоршава с временом. У тешким случајевима операција замене зглоба може побољшати функцију и ублажити болове.

Коме се јавити