nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Опсесивно-компулзивни поремећај - ОКП

Опсесивно-компулзивни поремећај (ОКП) је врста неурозе коју карактеришу опсесивне (принудне, интрузивне) мисли и компулзивне (присилне, ритуалне) радње. Овај поремећај се обично први пут јавља у детињству или адолесценцији и понекад у току и после трудноће.

Симптоми овог поремећаја варирају током живота, а ретко пролазе у потпуности.

Симптоми

Опсесивност и принудно понашање могу имати разне облике, а примери су: прекомерно прање руку, бројање, проверавање, понављање одређених радњи, потреба за симетријом, потреба за савршеним редом.

Симптоми изазивају патњу или ометају свакодневни живот. Пацијенти обично своје понашање препознају као претерано и неразумно.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Код деце привремени тип ОКП-а може пратити стрептококну упалу грла. Упитници као што је Јејл-Браун опсесивно-компулсивна скала, могу да помогну у постављању дијагнозе ОКП-а и у праћењу напретка третмана.

Додатне анализе

Јејл-Браун опсесивно-компулсивна скала

Терапија

ОКП се третира лековима и терапијом. Лекови који се користе укључују инхибиторе преузимања серотонина (циталопрам, флуоксетин, пароксетин, сертралин) или трицикличне антидепресиве.

Коме се јавити