nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Обичне брадавице

Мале, обично безболне израслине на кожи изазване хуманим папилома вирусом (ХПВ). Безопасне су али могу да изобличе особу и чине да се осећа неугодно. Када се налазе на стопалима могу да изазивају бол при ходу.

Има више типова: обичне брадавице се обично налазе на шакама; пљоснате брадавице се јављају на лицу; гениталне брадавице око стидних длачица, између ногу, у вагини и ректуму; плантарне брадавице се јављају на табанима; субунгвалне и периунгвалне брадавице се налазе испод и око ноктију на прстима руку и ногу. ХПВ вирус се преноси са једне особе на другу.

Инфекција може да се пренесе и додиривањем пешкира или неког другог предмета који садржи тај вирус.

Симптоми

Мале меснате квржице на кожи грубе на додир. Могу бити ружичасте, беле или боје коже.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Брадавице се обично дијагностикују на основу изгледа. Неки пут ће лекар можда хтети да узме узорак за биопсију да би потврдио дијагнозу.


Тестови

Биопсија коже


Терапија

Неке брадавице не захтевају лечење. Лекови у слободној продаји могу да се користе, али никад не треба да се наносе на лице или гениталије. Упорне брадавице могу да се третирају замрзавањем (криотерапија) или лекар може да примени неки лек који се издаје на рецепт. Може да се уради и мањи хируршки захват или ласерска операција.

Коме се јавити