nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Губитак меморија (амнезија)

Амнезија је губитак памћења одређеног временског раздобља или одређених догађаја. Најчешће се јавља као посљедица трауме мозга или патолошких промјена у неким можданим подручјима, али може се јавити и као посљедица претераног узимања психоактивних средстава или интензивног неугодног чувства (нпр. стрес). Може бити привремена или трајна.

Органски узроковане амнезије обично доводе до заборављања свега што се у одређеном раздобљу збило, док психогено условљене амнезије доводе до немогућности сјећања само неких догађаја.

Још један вид амнезије је немогућност замишљања будућности. Скорашња проучавања америчке Народне академије наука показала су да људи са оштећеним хипокампусом, који болују од амнезије, не могу да замисле будуће догађаје. То се дешава из разлога што се људи, када замишљају будуће догађаје, користе својим претходним искусвом да би исконструисали потенцијалне будуће догађаје.

На примјер, људи који покушавају да замисле шта ће вечерас да се дешава на забави припомажу се својим претходним искуствима на забавама да би што боље исконструисали шта ће се отприлике дешавати на овој.

Симптоми


Прегледи


Коме се јавити