nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Губитак косе (алопеција)

Алопеција је делимични или потпуни губитак косе. Поремећај може имати много узрока укључујући: стрес услед операција или болести, хормонске промене (тироидни хормони, естроген, андрогени), последице узимања лекова, гљивчне инфекције и болести као што су аутоимуне болести или дијабетес.

Поједине фризуре, као и хемикалије које се наносе на кожу темена при третману косе и фарбању, могу изазвати трауме фоликула (алопеција услед чупања косе) и локализован губитак косе.

Губитак косе може бити нормални део старења и заједнички назив за ову појаву је ћелавост (андрогенетска алопеција). Овај начин губитка косе је наследан и што се раније јави, то се с временом више погоршава.

Симптоми

Прекомерен губитак косе главе. Начин губитка косе може помоћи да се одреди узрок. Иритирана кожа главе се може јавити као последица гљивичне инфекције или примене третмана за негу косе. Такође се јавља свраб код гљивичне инфекције.

Прегледи

Обавља се анамнеза и врши се физички преглед. Лекар може повући длачице да утврди слабост фоликула. Може се урадити стругање коже главе како би се дијагностиковала гљивична инфекција. Могу се урадити анализе крви како би се открио хормонски поремећај или откриле друге болести као што је лупус или дијабетес. Биопсија коже главе се ретко изводи.


Терапија

Терапија зависи од узрока губитка косе. Уклањање спорног лека или третмана косе може зауставити (смањити) губитак косе. Ако је узрок стрес услед неке болести, поремећај се завршава за само 2-3 месеца након оздрављења. Ако се открије да је узрок хормонски, потребни третман је успостављање хормонске равнотеже. Општа ћелавост се може третирати лековима као што су миноксидил или финастерид.

Жене не би требало да узимају финастерид. Миноксидил је могуће узимати без рецепта. Такође се може извести и хируршко пресађивање косе (трансплантација).

Коме се јавити