nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Генерализовани епилептични напади (генерализована епилепсија)

Генерализовани напад се везује за абнормално електрично пражњење мозга. Нормално, електрични сигнали у мозгу се крећу предодређеним контролисаним путањама.

Код генерализованог напада, нормалне путање електричних сигнала су прекинуте, што резултира абнормалним електричним пражњењем у мозгу. Код генерализованог напада, присутно је пражњење у дубини мозга које се шири на цео мозак.

Напади почињу губитком свести и могу да узнапредују до жестоких трзаја или ригидности. Овај поремећај се назива и тонично-клонични напад, а у прошлости се називао и велики напад (гранд мал).

Симптоми

Симптоми могу да обухватају губитак свести, трзаје руку, ногу и трупа, угриз језика и губитак контроле над пробавним трактом и мокраћном бешиком.

Прегледи

Преглед

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Лекарски преглед се фокусира на нервни систем. Раде се анализе крви а мозак се снима било ЦТ-скенером или магнентном резонанцом. У крајњем случају се ради ЕЕГ да би се утврдило да ли неки део мозга абнормално спроводи електрицитет.


Тестови

ЦТ-скенер мозга, комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, електроенцефалограм (ЕЕГ), магнетна резонанца (МР) токсиколошки преглед урина или серума.


Специјалисти

Неуролог


Терапија

Примењује се велики број лекова у лечењу генерализованих напада. Неки од уобичајених лекова су валпроат, карбамазепин, фенитоин, и топирамат. Док су напади под контролом, пацијентима се налаже да не управљају моторним возилима, да избегавају пливање или купање без надзора и да се не пењу на висока места без надзора.

Коме се јавити