nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Ендокардитис - инфекција срчаног залиска

Ендокардитис је инфекција ендокарда, унутрашњег слоја срчаног зида. Најчешће су инфицирани срчани залисци и то нарочито они који су оштећени. Најчешћи узрочници су бактерије, или ендокардитис може бити и гљивичног порекла.

Инфективни организми расту у крви и одлазе у срце, где се множе и оштећују ткиво. У зависности од размера оштећења, срчана функција може бити ослабљена. Пацијенти са абнормалним срчаним залисцима могу добити ендокардитис после стоматолошке или неке друге медицинске процедуре.

Антибиотици пре и за време поступка могу да спречити инфекцију. Интравенозни лекови такође повећавају ризик од добијања ендокардитиса. Уколико се не лечи, болест може да изазвати мождани удар, оштећење других органа и срчану инсуфицијенцију.

Симптоми

Грозница, језа, умор, ноћно знојење, бол у зглобовима, болови у телу, плоча апетит. Срчана инсуфиценција може да довести до кратког даха и отицања ногу, и стомака. Лекар ће обратити пажњу на појаву шум на срцу.

Прегледи

Узима се анамнеза и обавља се физички преглед. Током прегледа понекад се може чути шум на срцу. Ехокардиограм може да открити израслину на залиску. Хемокултура открива изазивача инфекције.

Тестови
Цела крвна слика (ЦКС), биохемијске анализе крви, електрокардиограм (ЕКГ), Тропонин, анализа урина и рендген

Додатне анализе
Ехокардиограм, хемокултура

Терапија
Терапија се састоји од интравенозних антибиотика или антифунгалних лекова. Терапија обично траје 4-6 недеља. Уколико је залистак тешко оштећен или ако је инфекција јака и поред антибиотика, може бити потребна хируршка замена за срчаног залисак.

Коме се јавити