nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Емфизем

Емфизем је стање хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) која подразумева оштећење алвеола (ваздушних кесица) у плуцима. Најчешћи узрок овог поремећаја је пушење.

Зидови алвеола пропадају шта умањује способност пацијента да доведе кисеоник у крв. Ако пацијенти наставе да пуше, пропадање се погоршава што резултира потребом за хроничним коришћењем кисеоника, евентуалним оштећењима срца и плућном инсуфицијенцијом.

Симптоми

Симптоми су у почетку врло благи, затим се рапидно и прогресивно погоршавају. Симптоми обухватају: Кратак дах, шиштање при дисању, тегобу у грудима, смањен капацитет за физичке активности, губитак апетита, телесне тежине и замор.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Остала испитивања за потврђивање дијагнозе могу да обухвате: Тест плућне функције, рендген плућа, ЦТ скенер грудног коша, и анализатор испљувка.

Тестови
ЦТ скенер-, тест плућне функције (спирометрија) и рендген

Додатне анализе
Тестови плућне функције (спирометрија), гасне анализе артеријске крви

Терапија
Терапија зависи од тежине симптома. Лечење обувхата бронходилататоре (салбутамол / Вентолин, Спалмотил), инхалационе стероиде (Симбицорт, пулмицорт), додатну терапију кисеоником, плућну рехабилитацију сам антибиотике за пратеће инфекције. У тешким случајевима може бити потребно хируршко одстрањивање и / или трансплантација плућа. Најважнији аспект лечења је престанак пушења.

Коме се јавити