nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Емболија плућа - угрушак крви у плуцима

Емболија плућа је угрушак крви у артерији плућној (циркулацији плућа). Угрушак типично креће из вене у нози. Угрушак расте, залепљен је за зид вене и неки њен део или цео угрушак може да се одвоји, прође кроз срце, затим стигне у плућну артерију.

Ове артерије се прогресивно смањују сам угрушак (емболију) се коначно смешта у једну од тих артерија и спречава проток крви. Ови угрушци чине циркулацију кроз плућа неефикасном тако да плућа не раде добро.

Кад је угрушак веома велики може да резултира брзим смртним исходом. Ризик од крвних угрушака се повећава са: скорашњом хируршком интервенцијом, претходним крвним угрушцима, раком, имобилизацијом, седењем током дужих временских периода, контрацептивним пилулама, хируршким захватима и трудноћом.

Симптоми

Кашаљ, кратак дах, бол у ребрима при дисању (бол у плућној марамици), бол у грудима, брзо дисање, убрзан рад срца, плавичаста пребојеност коже (цијаноза), плоча пулс, конфузија.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавиће се лекарски преглед. Врше се тестови укључујући рендген плућа, ЕКГ (електрокардиограм) и ултразвук вена у нози. Дијагноза се потврђује ЦТ-скенерм груди или ређе специјалистичким скеном који се зове скен вентилације и перфузије.

Тестови
Цела крвна слика (ЦКС), биохемијске анализе крви, Д-димер, електрокардиограм (ЕКГ), тест на тропонина ЦТ-скенер, рендген и ултразвук

Додатне анализе
ПТ (протромбинско време), ПТТ (парцијално тромбопластинско Време), ЦТ скенер ангиограм (ЦТА) грудног коша, скен вентилације и перфузије, пулмонарни ангиограм

Терапија
У већини случајева плућни емболију захтева хоспитализацију ради иницијалног третмана. Плућне емболије које непосредно угрожавају живот захтевају разређивање тромба (тромболизу) лековима: ткивни плазминоген активатор (т-ПА), стрептокиназа или урокиназа. Дају се лекови за стабилизацију угрушка ради спречавања настанка додатних угрушака, укључујући: хепарин, еноксапарин (Цлекане), и / или варфарин (Фарин).

Хитно лечење може да обухвата механичку вентилацију да би се одржали нивои кисеоника и пресоре за подизање крвног притиска.

Коме се јавити