nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Ектопична трудноћа - ванматерична трудноћа

Ектопична трудноћа је свака трудноћа који настаје насађивањем (Имплантација) оплођеног јајашца у ткиво изван за то предвиђеног места (ендометрија тела матернице). Обично се налази у јајоводима.

Ектопична трудноћа може да поцепа јајовод и изазове крварење у абдомену, ако се не лечи може да резултира смртним исходом. Ектопична трудноћа се чешће среће код жена које су раније боловале од пелвичне инфламаторне болести, користиле контрацепривну спиралу (интраутерини уградни уређај) или већ имале неку ектопичну трудноћу.

Симптоми

Бол у стомаку, вагинално крварење, пелвични бол, заношење при ходу, губитак свести, низак крвни притисак.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавиће се лекарски преглед. Позитиван тест на трудноћу, Бета-ХЦГ (хумани горионски гонадотропин), потврђује трудноћу. Обично се ради ултразвучни преглед гинеколошки да би се идентификовала трудноћа у материци. Ако се не открије трудноћа у материци, сматраће се да је у питању ванматерична трудноћа док се не потврди супротно.

Тестови
Цела Крвна слика (ЦКС), тест на трудноћу (Бета ХЦГ) и ултразвук

Додатне анализе
Крвна група

Терапија
Третман зависи од величине и локације ектопичне трудноће и може да обухвата: апликацију метотрексата, Хируршки Прекид трудноће или хируршко одстрањивање јајовода. Ако је крвна група Рх негативна мајке, биће јој потребна ињекција Рхо-Д имуноглобулина- РхоГАМ.

Коме се јавити