nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Деменција Левијевих тела - ДЛТ Деменција

To je поремећај који изазива деменцију. Деменција је губитак нормалне функције мозга, који утиче на дневне активности. Деменција с Левијевим телима спада међу најчешће деменције, одмах после Алцхајмерове болести.

Јако је тешко потврђивање дијагнозе у почетном стадијуму. Код неких пацијената се прво развијају проблеми са меморијом, док код других прво долази до проблема са покретима. Већина пацијената има халуцинације, тешкоће са спавањем и проблеме са понашањем.

Болест је свој назив добила по ситним гомилањима протеина у мозгу, тзв. Левијевих тела, која су типична за ову болест.

Симптоми

Халуцинације у којима пацијент види боје, облике, људе и животиње који не постоје. Проблеми са меморијом, конфузија, кратки периоди концентрације, проблеми са ходањем, укоченост мишића, тремор, опсене, проблеми са спавањем, поспаност у току дана, неорганизован говор.

Прегледи

Преглед

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Дијагноза се поставља проценом пацијентових симптома. Левијева тела пронађена приликом обдукције не могу да се виде ЦТ скенером и магнетном резонанцом иако се ови тестови често обављају како би искључили друге узроке симптома.


Коме се јавити