nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Бурзитис - упала Бурзе, омотача у зглобовима

Бурзитис је релативно непознато али често инфламаторно обољење. Представља запаљење бурзе - мале затворене вреће испуњене течношћу, која је смештена у унутрашњости зглобова. Основна функција бурзе јесте да смањи трење између тетива и кости, тетива и тетива, и између коштаних избочина и коже.

Живот без њих би био веома болан. У телу има око 160 берзи и њихова упала представља један од облика ванзглобног реуматизма.

Бурзитис најчешће настаје код мушкараца вероватно због веће физичке активности. До упале најчешће долази у пределу рамена, лакта, колена, куковима, Ахиловој тетиви, стопалима и крстима. Акутни бурзитис настаје нагло и праћен је веома интензивним болом. Хронични бурзитис је много чешћа форма и најчешће је узрокован хроничним траумама.

Симптоми

Бол, смањена покретљивост, оток, црвенило, осетљивост

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Обично се дијагноза може да поставим без додатних испитивања. Рендген и МРИ могу искључити друге узроке бола.


Тестови

Магнетна резонанца (МР) и рендген


Терапија

Лечење укључује одмор, нестероидне антиинфламаторне лекове (ибупрофен / Бруфен напроксен), аналгетике (парацетамол) и / или кортикостероидне ињекције.

Коме се јавити